START A PETITION 27,000,000 members: the world's largest community for good
START A PETITION
x
Feb 13, 2013

Focus:Animal Welfare
Action Request:Protest
Location:United States

From:  Save the Hresa Dogs, action to take!

The English translation is under:  http://www.facebook.com/notes/save-the-hre%C5%A1a-dogs/7-february-letter-to-send-to-ibrahim-had%C5%BEibajri%C4%87-mayor-of-stari-grad-municipalit/339348186182216

---------------------------------  To: 

Ibrahim Hadžibajrić Mayor of Stari Grad Municipality   email address   ibrahim.hadzibajric@starigrad.ba Facebook: http://www.facebook.com/OpcinaStariGradSarajevo 

 

Semir Efendić Mayor of Novi Grad, Sarajevo   email: semir.efendic@novigrad2012.ba   Facebook http://www.facebook.com/EfendicSemir 

 

Dr. Alija Behmen Mayor of Sarajevo   Email: grad@sarajevo.ba      -----------------------------------Letter: send in Unicode if asked

 

Poštovani,

 

Još jednom apeliram da ponovno razmislite o već postojećim ili sklapanju budućih ugovora sa općinom Hreša, Republika Srpska, o slanju pasa iz Starog Grada Sarajevo u azil za pse u Hreši.

 

Molim da imate na umu da mi znamo da Republika Srpska ima klauzulu o tzv. ‘eutanaziji’ pasa koji provedu u azilu (prihvatilištu) za pse više od 30 dana bez udomljenja. Znamo da je ova odredba u nesuglasju sa nacionalnim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine i da sve takve odredbe moraju biti preinačene na način da se usuglase sa domaćim zakonima Bosne i Hercegovine. Tako, ustvari, odredba u Republici Srpskoj koja dozvoljava ubijanje pasa, zapravo je u sukobu sa domaćim (nacionalnim) propisima Bosne i Hercegovine.

 

Ako ne odustanete od dogovora sa općinom Hreša o slanju pasa iz Sarajeva u 'azil' u Hreši, onda ste dužni dodati u ugovor klauzulu koja kaže da će psi biti tretirani prema državnom Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja Bosne i Hercegovine, a ne prema zakonu Republike Srpske.

 

Ukoliko ne dodate takvu klauzulu i to javno ne objavite, mi ćemo izaći u javnost sa vašim odbijanjem što će predstavljati dokaz o stvarnim namjerama vašeg dogovora,  a to je 'eutanazija' pasa iz Sarajeva u Republici Srpskoj. To će također biti dokaz da su svi vaši dogovori bili unaprijed smišljeni da bi se dobio takav rezultat. Vi ćete biti krivi po optužbi za kršenje državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja Bosne i Hercegovine, što već i sada činite slanjem pasa u Hrešu.

 

Sve međunarodne organizacije za zaštitu dobrobiti životinja već jesu ili će biti kontaktirane u vezi s ovim slučajem. Mi nećemo prestati sa apelima i istražnim radnjama sve dok ne dobijemo potvrdu da je dobrobit pasa u Hreši osigurana, te dok ne dobijemo dokaze da:

 

a)    ste dodali u ugovor klauzulu kojom se psi u Hreši tretiraju prema državnom Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja Bosne i Hercegovine, a ne prema zakonu Republike Srpske.

b)   općina Hreša jamči da azil za pse u Hreši ima osigurana sredstva za brigu o psima, te da ima odgovarajuću upravu. Suvremene procedure postupanja sa psima moraju biti implementirane; opskrba hranom i svježom vodom; grijanje u hladnim danima; cijelo prihvatilište mora ispunjavati sanitarne propise i imati veterinara koji će brinuti o psima; i na kraju svega mora im se pronaći odgovarajući dom.

 

Ovaj slučaj je izazvao zgražanje i proteste javnosti diljem Europske unije i svijeta, i mi se staramo da se pravosudni sustav Bosne i Hercegovine u pogledu zaštite dobrobiti životinja uskladi sa standardima Europske Unije, te da se u Bosni i Hercegovini provode pozitivni domaći propisi u kojima su standardi Europske Unije već inkorporirani.

 

Europska Unija daje Bosni i Hercegovini financijsku pomoć vrijednu milione eura svake godine. Uvjet tome je da se zemlja primatelj pomoći, u ovom slučaju Bosna i Hercegovina,  pridržava zakona Europske Unije koji uključuju i zakone koji se tiču zaštite dobrobiti životinja.

 

Europska komisija je izjavila da je usklađivanje državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja sa zakonom Europske Unije uvjet za članstvo u Europsku Uniju. Mnoge međunarodne organizacije za zaštitu dobrobiti životinja navode Bosnu i Hercegovinu kao zemlju sa najbrojnijim slučajevima okrutnosti prema životinjama i zlostavljanjima, što znači da je članstvo Bosne i Hercegovine u Europsku Uniju neizvjesno sve dok se ne učine radikalne promjene u vezi zaštite dobrobiti životinja.

 

Brojni zastupnici država članica parlamenta Ujedinjenih naroda su digli glas i konstantno potežu pitanje potrebe da zemlje potencijalne članice Europske Unije pruže dokaze o odgovarajućim standardima zaštite dobrobiti životinja. Prema tome, životni uvjeti u prihvatilištima za pse u Bosni i Hercegovini se obavezno moraju drastično poboljšati. Također se u cijeloj Bosni i Hercegovini mora implementirati humani program kontrole pasa lutalica.

 

Mi nećemo stati u našim pokušajima da se ovakvo stanje u Bosni i Hercegovini promijeni. Nastavit ćemo sa slanjem izvještaja Europskoj komisiji i Europskom parlamentu, kao i međunarodnim organizacijama za zaštitu dobrobiti životinja.

 

Ja vjerujem u mogućnost da Sarajevo postane pozitivan primjer za druge općine u Bosni i Hercegovini kao općina koja se brine o zaštiti dobrobiti životinja. To znači da je od krucijalne važnosti da se ne sklapa nikakav ugovor između Vas i općine Hreša ukoliko se, ili u taj ugovor ne uključi gorenavedena klauzula, ili se zakon o zaštiti dobrobiti životinja Republike Srpske ne usuglasi sa državnim zakonom, čime bi eutanazija pasa koji provedu u azilu više od 30 dana bez udomljenja postala nezakonita.

 

Također, životni uvjeti pasa u azilu se moraju znatno poboljšati. Aktivisti za zaštitu dobrobiti životinja će vršiti stalnu kontrolu tih uvjeta.

 

Hvala na vremenu koje ste odvojili da pročitate ovo pismo. 

 

S poštovanjem,

Visibility: Everyone
Posted: Wednesday February 13, 2013, 6:56 am
Tags: [add/edit tags]

Group Discussions
Comments
Or, log in with your
Facebook account:

Author

Anneke Andries
female , married, 2 children
Raamsdonksveer, Netherlands
ANNEKE'S SHARES
Feb
18
(0 comments  |  discussions )
http://animalpetitionsand more.blogspot.nl/2014/02/ petitions-and-more-febr-1 8.html\r\n
Feb
17
(0 comments  |  discussions )
http://animalpetitionsand more.blogspot.nl/2014/02/ petitions-and-more-febr-1 7.html\r\n
Feb
16
(0 comments  |  0 discussions )
http://animalpetitionsand more.blogspot.nl/\r\n\r\n
Feb
14
(0 comments  |  discussions )
http://annekeandries.blog spot.nl/2014/02/petitions -and-more-febr-14.html\r\ n\r\n


SHARES FROM ANNEKE'S NETWORK
Feb
18
(0 comments  |  discussions )
Look Grandma I can stand!!
(0 comments  |  discussions )
Bath time is FUN time!!
(0 comments  |  discussions )
I love it when someone reads too me!!
(0 comments  |  discussions )
Just pink!!  I am the best Valentine you could have! Think Pink!
(0 comments  |  discussions )
Ally Jo my little Valentine.


MORE ALERT
Feb 18
Alert: ATTEND TUCSON'S 32ND ANNUAL PEACE FAIR & MUSIC FESTIVAL by Stuart T.
(0 comments  |  discussions ) — \\r\\nCOME TO: \\r\\nTucson\\\' s 32nd Annual Peace Fair and Music Festival2014 Theme: Climate JusticeThis FREE event is Arizona\\\'s largest gathering of Peace, Justice, and Environmental groups, with Live Music, Tables, Food, Entertainment, Children\\\'s ... more
Alert: Petitions and More, Febr. 18 by Anneke A.
(0 comments  |  discussions ) — http://animalpetitionsand more.blogspot.nl/2014/02/ petitions-and-more-febr-1 8.html\\r\\n more
Feb 17
Alert: DEMAND ALL PUPPY MILLS BE ILLEGAL ACROSS CANADA by jill C.
(1 comments  |  discussions ) — \\r\\n\\r\\nDEMAND ALL PUPPY MILLS BE ILLEGAL ACROSS CANADA\\r\\n\\r\\nauthor:  jill Campbell\\r\\ntarget:&nbs p;Prime Minister Steven Harper, Senators, Cabinet & Parliament Members\\r\\nsignatures:& nbsp;1,463\\r\\n\\r\\n\\r \\n\\r\\n\\r\\n1,463\\r\\ n5,000\\r\\nwe\\\'ve go... more
Alert: Petitions and More, Febr. 17 by Anneke A.
(0 comments  |  discussions ) — http://animalpetitionsand more.blogspot.nl/2014/02/ petitions-and-more-febr-1 7.html\\r\\n more
Feb 16
Alert: Petitions and More, Febr. 16 by Anneke A.
(0 comments  |  0 discussions ) — http://animalpetitionsand more.blogspot.nl/\\r\\n\\ r\\n more
 
Content and comments expressed here are the opinions of Care2 users and not necessarily that of Care2.com or its affiliates.