What’s Your Religion IQ? (Quiz)

Whatever your own religious or spiritual leanings, you can likely agree that it’s valuable to know about other religions. After all, religions may be a significant part of the lives of our friends and family, and they have an unquestionable influence on the governments and politics of many countries. So how much do you know about world religions?

This quiz, courtesy of the Pew Forum, tackles questions about the core teachings, history, and leading figures of major world religions. It was originally administered as a 32-question telephone poll; of the original respondents, the average American got 16 of the 32 questions right, while atheists and agnostics scored best (averaging 20.9 correct answers), closely followed by Jewish and Mormon respondents (20.5 and 20.3 correct answers, respectively).

Tally down your correct answers on a piece of scratch paper, and compare how you did to the general U.S. population after each question. Good luck!

 

Question #1: Which Bible figure is most closely associated with leading the exodus from Egypt?
A. Job
B. Elijah
C. Moses
D. Abraham

Answer: C. Moses.

(72% of survey respondents answered this question correctly.)

Image Credit: Eugčne Pluchart [Public domain], via Wikimedia Commons

 

 

Question #2: What was Mother Teresa’s religion?
A. Catholic
B. Jewish
C. Buddhist
D. Mormon
E. Hindu

Answer: A. Catholic.

(82% of survey respondents answered this question correctly.)

Photo Credit: Túrelio [CC-BY-SA-2.0-de], via Wikimedia Commons

 

 

Question #3: Which of the following is NOT one of the Ten Commandments?
A. Do not commit adultery
B. Do unto others as you would have them do unto you
C. Do not steal
D. Keep the Sabbath holy

Answer: B. Do unto others as you would have them do unto you.

(55% of survey respondents answered this question correctly.)

 

 

Question #4: When does the Jewish Sabbath begin?
A. Friday
B. Saturday
C. Sunday

Answer: A. Friday.

(45% of survey respondents answered this question correctly.)

Photo Credit: Olaf.herfurth (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

 

 

Question #5: Is Ramadan…?
A. The Hindu festival of lights
B. A Jewish day of atonement
C. The Islamic holy month

Answer: C. The Islamic holy month.

(52% of survey respondents answered this question correctly.)

Photo Credit: Kmhad (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons

 

 

Question #6: Which of the following best describes the Catholic teaching about the bread and wine used for Communion?
A. The bread and wine actually become the body and blood of Jesus Christ.
B. The bread and wine are symbols of the body and blood of Jesus Christ.

Answer: A. The bread and wine actually become the body and blood of Jesus Christ.

(40% of survey respondents answered this question correctly.)

Photo Credit: Alanscottwalker (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

 

 

Question #7: In which religion are Vishnu and Shiva central figures?
A. Islam
B. Hinduism
C. Taoism

Answer: B. Hinduism.

(38% of survey respondents answered this question correctly.)

Image Credit: Redtigerxyz at en.wikipedia [Public domain or Public domain], from Wikimedia Commons

 

 

Question #8: Which Bible figure is most closely associated with remaining obedient to God despite suffering?
A. Job
B. Elijah
C. Moses
D. Abraham

Answer: A. Job.

(39% of survey respondents answered this question correctly.)

Image Credit: William Blake [Public domain], via Wikimedia Commons

 

 

Question #9: What was Joseph Smith’s religion?
A. Catholic
B. Jewish
C. Buddhist
D. Mormon
E. Hindu

Answer: D. Mormon.

(51% of survey respondents answered this question correctly.)

Image Credit: Unknown painter [Public domain], via Wikimedia Commons

 

 

Question #10: According to rulings by the U.S. Supreme Court, is a public school teacher permitted to lead a class in prayer, or not?
A. Yes, permitted
B. No, not permitted

Answer: B. No, not permitted.

(89% of survey respondents answered this question correctly.)

 

 

Question #11: According to rulings by the U.S. Supreme Court, is a public school teacher permitted to read from the Bible as an example of literature, or not?
A. Yes, permitted
B. No, not permitted

Answer: A. Yes, permitted.

(23% of survey respondents answered this question correctly.)

 

 

Question #12: What religion do most people in Pakistan consider themselves?
A. Buddhist
B. Hindu
C. Muslim
D. Christian

Answer: C. Muslim.

(68% of survey respondents answered this question correctly.)

 

 

Question #13: What was the name of the person whose writings and actions inspired the Protestant Reformation?
A. Martin Luther
B. Thomas Aquinas
C. John Wesley

Answer: A. Martin Luther.

(46% of survey respondents answered this question correctly.)

Image Credit: Lucas Cranach [Public domain], via Wikimedia Commons

 

 

Question #14: Which of these religions aims at nirvana, the state of being free from suffering?
A. Islam
B. Buddhism
C. Hinduism

Answer: B. Buddhism.

(36% of survey respondents answered this question correctly.)

 

 

Question #15: Which of these preachers participated in the period of religious activity known as the First Great Awakening?
A. Jonathan Edwards
B. Charles Finney
C. Billy Graham

Answer: A. Jonathan Edwards.

(11% of survey respondents answered this question correctly.)

Image Credit: Engraved by R Babson & J Andrews; Print. by Wilson & Daniels [Public domain], via Wikimedia Commons

 

How did you do? If you answered 8 or more of the 15 questions correctly, then you scored better than the average American! (Read more about the results and implications of the poll on the Pew Forum.)

 

 

More Quizzes:
What’s Your Animal Shelter IQ? (Quiz)
What’s Your Dream IQ? (Quiz)
What’s Your Stress IQ? (Quiz)

From the Pew Research Center’s Forum on Religion & Public Life “U.S. Religious Knowledge Survey,” © 2010, Pew Research Center. Take the Pew Forum’s quiz at http://features.pewforum.org/quiz/us-religious-knowledge/index.php, and read the report at http://www.pewforum.org/U-S-Religious-Knowledge-Survey.aspx.

Love This? Never Miss Another Story.

137 comments

Barbara Chally
Barbara Chally3 years ago

I too only missed that last one, sure only it wasn't Billy Graham; neither of the other names was still familiar. For all the rest I credit a good Lutheran grade school education, but that was over 60 years ago, too!

Kathy Perez
Kathy Johnson3 years ago

15/16 :)

Michael Kirkby
Michael Kirkby3 years ago

I'd forgotten all about Jonathan Edwards. Thanks for reminding me.

Danika Skalet
Danika Murphy3 years ago

13/15 not too bad for a Pagan

Janice P.
Janice P.3 years ago

I knew all of these answers. That isn't surprising, though, for an unbeliever. Studies have shown that we generally know more about religion than believers. Perhaps that's the reason we no longer believe.

Fun quiz. Thanks.

Michael Wecke
Michael Wecke3 years ago

13/16. Not a US Citizen, no idea about their legislation. Got mixed up with "Nirvana". By the way, @Laura:Transubstantiation is fixed doctrine in the Catholic faith. Nice quiz!

Phillipa W.
Phillipa W.3 years ago

12

Siets Dijk
Siets Dijk3 years ago

Only got 1 wrong, jay!

Giana Peranio-paz

13 out of the 15! But it's not fair, I am half Jewish, half Christian, and very spiritual...

Valentina R.
Valentina R.3 years ago

"What’s Your Religion IQ?"

Hopefully it's zero.